Ervaringsdeskundige Tanja:

Ik voel me minder onzeker in mijn werk

Als je in je werk commentaar krijgt op je taalgebruik, is dat natuurlijk niet prettig. Tanja had daar veel last van. Op haar 55ste besloot ze om er iets aan te doen. Via de bibliotheek volgde ze verschillende (taal)cursussen, waar ze nu veel profijt van heeft.

“Ik werk als leidinggevende in een winkel. Dat betekent dat ik ook veel mails, brieven en zelfs nieuwsbrieven moet schrijven. Hoewel ik prima kan lezen, vind ik schrijven echt moeilijk. Ik kreeg dan ook altijd veel kritiek op mijn taalgebruik. Zowel van mijn leidinggevenden als van de jongeren die hier werken. Dat vond ik altijd heel pijnlijk. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik er iets aan moest doen. Maar ik zag er tegenop om een officiële taalcursus te gaan doen. Toen wees mijn dochter, die bij de gemeente werkt, me op de mogelijkheid om een cursus te volgen bij de bibliotheek. Dat kan zowel in een kleine groep als één-op-één. Dat voelde voor mij een stuk laagdrempeliger, dus heb ik me aangemeld.”

Basisregels van het Nederlands

In eerste instantie koos Tanja voor de één-op-één lessen. Samen met taalvrijwilliger Hanneke ging ze aan de slag. “Hanneke heeft me geholpen met de basisregels van het Nederlands, zoals de d’s en t’s en voornaamwoorden zoals zij/hun en me/mijn.

In mei vorig jaar zijn we begonnen, eerst live en later – vanwege de coronamaatregelen – via Zoom. Dat ging gelukkig ook prima. Inmiddels heb ik de basis goed onder de knie. Natuurlijk schrijf ik nog niet foutloos, maar ik kan me veel beter redden. Het fijne aan de individuele hulp is dat Hanneke me kan helpen met concrete teksten die ik voor mijn werk moet schrijven. Zij kijkt mails en nieuwsbrieven na en helpt me om ze te verbeteren. Bijvoorbeeld door minder lange zinnen te gebruiken en meer leestekens. Ik ben in een jaar tijd echt enorm vooruitgegaan.”

Groepscursus

Na de eerste periode had Tanja de smaak te pakken. Ze schreef zich in voor een groepscursus én ging met Hanneke aan de slag om haar digitale vaardigheden te verbeteren.

Tanja: “Hanneke heeft me geholpen om beter met Word en Excel te kunnen werken. Ook daar heb ik enorm veel van geleerd. Inmiddels is het traject met Hanneke afgerond, maar ik mag haar wel altijd om hulp vragen als ik dat nodig heb. Ik werk nu verder aan mijn schrijfvaardigheid in de groepscursus, onder leiding van vrijwilliger Harm. Het mooie aan zo’n groep is dat je merkt dat je niet de enige bent die moeite heeft met taal. Het zorgt voor een stukje herkenbaarheid en je kunt je ervaringen met elkaar delen.”

Werken aan eigen ontwikkeling

Al met al is Tanja heel blij dat ze de stap genomen heeft. “Het heeft me zoveel gebracht! Ik voel me veel minder onzeker in mijn werk. En ik merk dat ik het fijn vind om weer bij te leren.

Ik heb me zelfs ingeschreven voor een cursus calculatie bij LOI. Ik had nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog zou gaan werken aan een beter toekomstperspectief voor mezelf. Daar ben ik stiekem best trots op!” Ze kan daarom iedereen die moeite heeft met taal en omgaan met de computer aanraden om hetzelfde te doen. “Het is zo fijn dat de bibliotheek deze mogelijkheid biedt en dat er vrijwilligers zijn die dit willen doen. Zeker voor mensen zoals ik is het fijn dat je op een laagdrempelige manier, ongeacht je leeftijd, aan je eigen ontwikkeling kunt werken.”